FOA: Dagpengereform er en skuffelse

Aftale om et nyt dagpengesystem er et klokkeklart løftebrud, mener FOA, der kritiserer aftalen på en række områder.

”Det er en kæmpe skuffelse. Nu sender man regninger for en politisk fadæse videre til de ledige.”

Sådan lyder kommentaren fra FOAs forbundsformand, Dennis Kristensen, efter at regeringen i dag indgik en aftale om et nyt dagpengesystem med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

FOA hæfter sig ved, at ledige i høj grad betaler prisen for, at langt flere end beregnet faldt ud af dagpengesystemet, da politikerne sidst pillede ved det i 2010.

Aftalepartierne er nemlig enige om at indføre en såkaldt karensdag hver fjerde måned for personer med høj ledighed, svarende til tre karensdage pr. år for fuldtidsledige.

FOA ser det som en maskeret spare-øvelse.

”Det er et klokkeklart løftebrud. I valgkampen gav Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen hinanden hånden på, at de ikke ville sænke dagpengene. Nu får vi alligevel en sænkelse. Den er bare maskeret som karensdage,” siger Dennis Kristensen.

Også aftalen om at sænke dimittend-satsen til 71,5 procent for nyuddannede uden børn, mens nyuddannede dimittender med børn får 82 procent, modtager kritik fra forbundsformanden:

”Man laver et system, hvor en forsikring mod ledighed ikke er det samme værd for alle lønmodtagere. Nu skal A-kasserne først vurdere, om der er de børn til stede, der berettiger den enkelte til højeste dimittend-sats. Det stiller grundlæggende spørgsmål ved dagpengesystemet som en forsikringsordning,” siger Dennis Kristensen.

Han glæder sig over, der indføres en fleksibel genoptjeningsmodel, så vikarjob kan forlænge dagpengeperioden med op til et år ud over de nuværende to års dagpengeret.

Forlængelse af dagpengeperioden sker i forholdet 1:2 – en uges arbejde giver to ugers ekstra dagpengeret.

”Men der skal desværre en bedre faktor til, hvis man skal forhindre at markant færre falder ud af dagpengesystemet,” påpeger Dennis Kristensen.

Kontaktinformation:
Dennis Kristensen, forbundsformand, FOA

Del dette :
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 + two =