FOA om dagpenge: Tre skridt frem – og tre tilbage

Der er forbedringer, og de fortjener roser. Men der er også store tidsler i dagpengekommissionens nye rapport, og de bør fjernes hurtigst muligt. Sådan konkluderer FOA på baggrund af de nye anbefalinger fra dagpengekommissionen.

”Det er svært entydigt at glæde sig over forslagene til forbedringer, for der er igen nye forringelser – først og fremmest forslaget om at de ledige igen-igen skal betale for politikernes fadæser i 2010. Denne gang sker det med forslaget om indførelse af karensdage, der risikerer at koste den enkelte ledige over 6.600 kroner om året,” siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

Dennis Kristensen mener, det er glædeligt, at kommissionen vil gøre det lettere at genoptjene retten til dagpenge:

”Det gør man ved tre forslag, som FOA gerne kvitterer for. Dels ved forslaget om, at man kan genoptjene to ugers dagpenge ved en uges beskæftigelse. Dels ved forslaget om at kortvarige og atypiske job giver ret til genoptjening. Og dels ved forslaget om, at man bruger af sin dagpengeret på baggrund af time-opgørelser i stedet for uge-opgørelser. Disse tre forslag giver alle en bedre situation for den enkelte ledige, selvom FOA gerne havde set, at en uges beskæftigelse gav for eksempel tre eller fire ugers forsikring,” siger Dennis Kristensen.

Han peger på, at der også er tre meget store tidsler i dagpengekommissionens buket:

”Det er og bliver asocialt, når de ledige nu igen skal betale for den fadæse, politikerne i 2010 begik ved at regne fuldstændig galt på, hvor mange der blev smidt ud af systemet. Forslaget om karensdage risikerer at koste den enkelte ledige godt 6600 kr. om året. Nogle ledige kan få lidt ekstra tid på dagpenge – andre ledige betaler med ringere dagpenge. 6600 kroner betyder rigtig meget for disse mennesker. Forslaget bør være uantageligt for de fleste partier i Folketinget.”

”Det er også den gale retning, når retten til dagpenge nu skal afgøres af lønnen i stedet for antallet af timer. Dette forslag vender i den grad den tungeste ende nedad. FOAs medlemmer får ikke de højeste lønninger. Tværtimod vil vi nu få medlemmer, der ville være berettiget til dagpenge efter de gamle timeregler – men bare ikke tjener nok til at nå op på den nye grænse på 212.400 kroner,” siger Dennis Kristensen.

Grænsen på de 212.400 kroner i indtægt skaber også en meget stor udfordring for den populære uddannelse til social- og sundhedshjælper, hvor det vil blive særdeles vanskeligt for nyuddannede voksne at opnå ret til dagpenge.

Forslaget om den nye indtægtsgrænse rammer de nyuddannede voksne social – og sundhedshjælpere særlig hårdt, fordi de ikke i løbet af deres uddannelsestid tjener nok med de nuværende elevlønninger. De kan heller ikke få dagpenge som dimittend, fordi det kræver 18 måneders uddannelse, og langt de fleste voksne gennemfører en social- og sundhedshjælperuddannelse på mellem 13 og 17 måneder.

”Det bliver politikerne nødt til at rette op på. Man tegner jo heller ikke en brandforsikring, der ikke giver en krone, når huset er brændt ned,” siger Dennis Kristensen.

”Samlet set, så er det frem og tilbage med den dagpengekommission. Problemet er blot, at der ikke synes at være lige langt mellem frem og tilbage. Da stramningerne blev indført i 2010 skulle 2-4000 ledige droppe ud af systemet hvert år. Det tal ser nu – efter 60.000 foreløbig er smidt ud af systemet – ud til at ende mellem 7- og 9.000 om året. De ledige er stadig taberne,” mener Dennis Kristensen.

Kontaktinformation:
Dennis Kristensen, forbundsformand, FOA

Del dette :
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

18 − two =