FOA: Værdighed i kommunerne bør følges af troværdighed

Der er fine ting i finanslovsforliget, som er rosværdige set fra FOAs stol. Men den dramatiske effekt af finansloven er gemt til allersidst i den nye aftale, og kaldes nu ”et ændret udgiftsloft”. Barnet har mange navne. I sommers hed det omprioriteringsbidrag og ville koste kommunerne 7,5 milliarder kroner i årene 2017-2019.

”Men omprioriteringsbidraget har jo ikke meget at gøre med at yde et bidrag. Det er nærmere en benhård Claus Hjorth-skat på kommunernes velfærd. Kommunerne har selv kaldt det for ”rå nedskæringer”. Og FOA er alvorligt bange for, at gaverne i finansloven om billigere biler, mere politi, arveafgiftslettelser, afskaffelse af NOX-afgift og så videre hentes ved dramatiske kommunale nedskæringer, der også betyder fyringer af tusindevis af kommunalt ansatte,” siger FOAs formand Dennis Kristensen.

FOA er glad for en række del-elementer i den nye finanslovsaftale.

”Den gamle ældremilliard vender nu tilbage i form af en værdighedsmilliard. Det er godt. Ældresagen, Dansk Sygeplejeråd og FOA har i lang tid været fortaler for en aktiv kommunal værdighedspolitik for ældre. Dette fokus i finansloven er bestemt fremadrettet,” mener Dennis Kristensen.

”FOA vil også gerne rose den øgede indsats på sundhedsområdet. Der er et nyt og forstærket fokus på demens. Det er hårdt tiltrængt. Og også her har FOA via arbejdet i Demensalliancen presset på. Der er flere penge til ældre medicinske patienter, hvad der også klart er brug for,” påpeger Dennis Kristensen.

”Det nye fokus på værdighed bør nu følges op med troværdighed. Det nytter ikke at gøre som Storm P. figuren, der fodrer hunden med sin egen hale. Desværre er finansministeren i gang med samme manøvre. Først skal kommunerne betale og skære ned – så kan de få en del af nedskæringerne tilbage og kalde det for værdighed. Den manøvre rimer ikke helt på troværdighed,” mener Dennis Kristensen.

Han peger på, at vejen til en mere værdig ældrepleje går gennem en ny dialog i kommunerne med borgerne og medarbejderne. En dialog, som FOA meget gerne medvirker i.

Til allersidst i billedet af finansloven for næste år hører ifølge FOA også, at det er de allerfattigste, der må holde hårdest for. Det sker blandt andet ved milliardbesparelsen på u-landshjælpen. Og det sker ved besparelsen på mere end en halv milliard på danske kontanthjælpsmodtagere.

”Uligheden vil stige på ny. Og det er bestemt ikke det mest hverken værdige eller anerkendelsesværdige,” siger Dennis Kristensen.

Kontaktinformation:
Dennis Kristensen, forbundsformand, FOA

Del dette :
Share

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

seventeen − twelve =